Geld

Zo maak je een maandbudget

Een van de goede voornemens die je veel hoort is: meer sparen. Het Nibud adviseert zelfs om 10 procent van je inkomen elke maand te sparen. Maar hoe weet je hoeveel je eigenlijk kan sparen? Als ik naar mezelf kijk, zou ik makkelijk elke maand al mijn geld uit kunnen geven. En dat heb ik ook een tijdje gedaan. Maar is het gewoon niet zo relaxt om aan het eind van je maand te rekenen hoe lang het nog duurt voor je salaris komt.  En dan maar hopen dat je verzekering niet een dagje eerder afschrijft.
Toen we een kindje kregen en op zoek gingen naar een huis, ging ik er dan toch maar voor zitten. Ik heb een overzicht gemaakt van alle uitgaven en inkomsten.

Waarschuwing: je bent er een avondje zoet mee en daarna nog een paar uurtjes per maand. Maar dan heb je wel een overzicht waarmee je jouw spaardoel gaat bereiken!

Pak een pen en papier, of excel, open je bankrekeningoverzicht, en neem een kop thee. Of wat sterkers, als het nodig is.

Verdeel je papier in twee vakken: In en Uit

Schrijf bij In al je inkomsten onder elkaar. Eerst waar het vandaan komt, daarna het bedrag, daarna de datum waarop je dit bedrag verwacht:

Salaris Truus.          1500 euro           24 januari

Neem goed je rekeningoverzicht door. Soms komen inkomsten 1 keer per kwartaal, zoals kinderbijslag. Deze reken ik niet mee met het maandoverzicht. Deze inkomsten kan je in je agenda zetten, zodat je grote uitgaven kan uitstellen. Of je spaart het als je het niet direct nodig hebt.
Tel al je inkomsten bij elkaar op.

Schrijf bij Uit al je uitgaven. Maar dit zijn er nogal wat. Neem de volgende categorieen over om het overzichtelijk te maken (en later kans te zien om te besparen). Schrijf onder elke categorie elke uitgave apart.
Wonen: hypotheek/huur, gemeentelijke belastingen, GWL
Verzekeringen: inboedel, zorgverzekering, etc
Telecom: telefoonabonnementen, internet, Netflix, spotify
Vervoer: OV-abonnement, Autobelasting, APK, onderhoud, benzine
Kinderen: Kinderdagverblijf, luiers
Abonnementen: loterijen, tijdschriften, sportclubs
Huishouden: boodschappen, hulp in huishouding
Overig: wat niet onder de andere categorieen valt, zoals de kosten van je rekening.

Ik heb ook een categorie sparen. Dus als je nu al spaart, kan je dat er ook onder zetten.
Schrijf net als bij de inkomsten eerst op waar het naartoe gaat, dan het bedrag en dan de datum.

Wonen
huur   925 euro.   24 januari 2019
GWL.  130 euro.   21 januari 2019

Nu tel je al je uitgaven bij elkaar op. Vervolgens trek je je uitgaven af van je inkomsten. Dit heb je over en kan je sparen. Je hebt namelijk je vervoer en boodschappen ook meegenomen. Maar waarschijnlijk wil je af en toe ook wat leuks kopen of uit eten. Bedenk aan de hand van dit schema hoeveel je wilt sparen en stel dit automatisch in op je bankierenapp. De rest is dan voor leuk.
Als er meer uitgaat dan erin komt, kan je per categorie kijken waar je op kan besparen.

In dit overzicht zijn kleding, schoenen en uitjes niet meegenomen. Dit is voor mij zo’n variabel bedrag, dat ik dat niet in het budget overzicht heb gezet. Maar misschien geldt dit jou wel als vaste last. Dan moet je dit er zeker in zetten!
Hoe ik omga met variabele inkomsten en uitgaven, beschrijf ik in een andere blog. Dat volgt nog!

Het maken van zo’n overzicht heeft veel opgeleverd: ik heb een veel positiever beeld gekregen van onze situatie, alleen maar doordat ik er grip op had. Ik heb mogelijkheden gezien om te besparen, doordat alles per categorie staat. Ik kan bedrijven nabellen als iets niet klopt, zoals een prijsverhoging, omdat ik precies weet hoe het ‘normaal’ elke maand gaat. Dit overzicht ga ik dan ook een of twee keer per maand door. Ik kijk of alles is afgeschreven en of er geen veranderingen zijn.

Werk jij ook met zo’n overzicht? Hoe heb jij dit ingedeeld? Ik leer graag.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *