Doelen bereiken,  Doelen bereiken,  Lifestyle

Zelfkritiek houdt je tegen je doelen te bereiken

Zelfkritiek en onzekerheid kunnen ervoor zorgen dat je nu niet bent waar je wilt zijn. Misschien wil je voor jezelf werken, sporten, een blog starten. Maar doordat je twijfelt aan wat je kan en doet, of omdat je bang bent voor wat anderen denken, stop je of begin je er niet eens aan.

Herken jij het volgende scenario: ik heb een geweldig idee! Echt super, ik ben helemaal enthousiast! Dit ga ik doen. Toch? Maar waar begin ik, hoe moet dat, heb ik de kennis wel, waarom zou ik dit beter kunnen dan iemand die het al doet? Wie zit er nu op mij te wachten? Laat ook maar. Het wordt toch geen succes.

Ik wel. Ik wilde bijvoorbeeld al zo lang een blog beginnen, en leerde in 2011 tijdens mijn studie over WordPress en hoe je een account aanmaakt om een blog te beginnen. Ik had de droom en het materiaal, maar steeds als ik begon, vond ik het niet goed genoeg. Anderen vond ik zo goed en inspirerend, en ik kon daar toch helemaal niet tegenop?
Nu ben ik toch begonnen. En ik merk dat ik in een positieve spiraal kom. Ik word enthousiast als ik een nieuwe post online zet. Als ik anderen vertel over mijn site krijg ik alleen maar positieve reacties. Hierdoor ga ik meer in mezelf geloven, en wil ik juist meer moeite doen om er een succes van te maken.

Natuurlijk blijf ik weleens twijfelen aan mezelf. Maar dan denk ik aan de volgende punten.

  1. Houd je aan de bekende uitspraak “proof them wrong”. Hierin ben jezelf “them“. Bewijs aan jezelf dat je het kan. Je hoeft nog niemand in te lichten over je plannen. Begin aan je businnesplan, schrijf je blog. Dit kan allemaal nog voor jezelf, offline. En waar je zelfkritiek je tegen hield, bedenk dat je sowieso niet succesvol bent als je het niet probeert. De enige die je kan zien falen, ben jezelf, maar je voelt je toch al niet 100% als je het niet eens probeert. Je hebt niets te verliezen. En niemand anders zal je erop aanspreken. Dit is namelijk ook altijd een belangrijke factor bij zelfkritiek en onzekerheid: de mening van anderen.
    Maar ik heb gemerkt dat ik juist gemotiveerder wordt van de interesse van anderen, dus bedenk wat jou zal helpen.
  2. Behandel jezelf als een vriendin. Hoe zou jij reageren als je vriendin vertelt over haar plan, haar droom (OK, een goed, redelijk plan wat ook bij haar past). Zou je haar uitlachen, belachelijk maken, zeggen dat het ze het toch niet kan en vast mislukt? Of zou je haar supporten, haar zaak bezoeken, blog lezen, vragen naar haar sport? Ik gok het tweede. Waarom zou je jezelf dan wel belachelijk maken om je doelen? Wees net zo cheerleader voor jezelf als voor je vrienden zou zijn.

Kijk terug op wat je al bereikt hebt. Ook al begin je nu pas bewust doelen te stellen en ergens naar toe te werken. Je bent nu vast al verder dan 5 of 10 jaar geleden? Wat wilde je altijd al en heb je nu, zonder dat je je er heel bewust van bent dat een doel al is behaald? Misschien heb je je eigen appartement, een kat, een fijne relatie, een baan. Zie je dat je al een hele hoop bereikt hebt tijdens je gewone leven? Kan je nagaan wat je kan bereiken als je bewust met je doelen aan de slag gaat.

Eén reactie

  • Priscilla

    Hey buurvrouw, wat onwijs stoer dat je deze blog bent gestart! Het doet me denken aan de volgende mooie quote: if you talk about it, it’s a dream, if you envision it, it’s possible, but if you schedule it, it’s real! Liefs, Priscilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *