Lijstjes,  Momlife,  Zwangerschap

Tips om je voor te bereiden op de kraamweek

Op mijn kraamweek was ik niet zo goed voorbereid. Natuurlijk was alles in huis volgens het boekje, en ik kijk er zeker positief op terug. Maar mijn man moest toch vaker dan verwacht terug naar een winkel, omdat we iets niet in huis hadden.  Je weet ook nooit hoe je bevalling zal gaan verlopen, en daarom is het ook lastig om te zeggen hoe je kraamweek zal worden. Een aantal praktische zaken zijn daarom wel handig om voor te bereiden. Dat scheelt weer een hoop tijd die jij en je partner vast anders weten te besteden.

Je loopt helaas wel het risico een leuk verhaal te missen.

Zo moest mijn man nog flesvoeding gaan kopen voor de bijvoeding, want het pak wat we van de kraamhulp kregen was verlopen. Het was al donker buiten en we vroegen ons af waar we nu nog zoiets konden halen. Was er een nachtapotheek geopend of een nachtwinkel? Tot ik eens goed keek hoe laat het was: 7 uur ’s avonds. Alles was nog open. Vermoeidheid en stress doen gekke dingen :).

Om de stress te verminderen, volgen hier wat tips:

Bereid wat maaltijden voor. Maak een grote pan soep, pastasaus, of wat je lekker vindt en vries het in, in porties die je nodig hebt. De kraamhulp kook namelijk niet (altijd). Doe dit ongeveer een maand voor je uitgerekend ben. Dan bederft het niet in de vriezer, en ben je op tijd.

Haal boodschappen in huis. Haal houdbare producten die je toch vaak gebruikt in huis. Denk aan keukenrollen, wc-papier, wasmiddel, tandpasta. Hoe irritant als je erachter komt dat je kraamvisite net de laatste rol wc-papier opgemaakt heeft. Ook zware dingen als flessen en pakken drinken kan je inslaan.
En zoals uit mijn anekdote hierboven blijkt: haal ook een pak flesvoeding voor pasgeboren baby’s in huis. Ook al wil je borstvoeding geven, misschien is bijvoeding nodig, of komt de borsting niet (meteen) op gang. Dan is het toch fijn om iets achter de hand te hebben.

Zorg voor genoeg schoonmaakspullen. Je kraamhulp zal ervoor zorgen dat de ruimtes die je met de baby gebruikt en de wc’s schoon zijn. Dan is het wel handig als je niet nog naar de winkel hoeft om allesreiniger te kopen. Dus check je voorraadje even.

Koop voldoende maandverband. Dit had ik ook bij boodschappen kunnen zetten, maar het is belangrijk genoeg voor een eigen plek. Je bloedt na je bevalling. Sommige vrouwen veel, anderen weinig. Maar je moet in elk geval meer dan genoeg hebben om je regelmatig te verschonen. Je bent nu ook veel vatbaarder voor infecties. Dus koop genoeg kraamverband, extra large maandverband, en wat kleiner.

Zorg dat er niks kapot is. Dat keukendeurtje dat je heel voorzichtig moet openen, de lamp in de voorraadkast die het niet doet. Dat zijn dingen waar je normaal wel eventje mee kan leven. Maar als met een kersverse baby heb je helemaal geen zin in dat gezeur. Dus maak het gewoon even of laat het maken (want zwanger). Waarschijnlijk is het in 10 minuten gefixt.

Bespreek met je partner wat jullie ‘met de visite doen’. Hoe lang zie je een visite voor je? Het kan handig zijn om een code-woord af te spreken. Deze kan je ook aan je kraamhulp doorgeven. Dan weet ze dat je mag helpen met het bezoek uit te deur werken.

Koop genoeg van deze spullen: Er zijn genoeg uitzetlijsten te vinden, maar van een aantal spullen kan je niet genoeg hebben. Zoals hydrofiele luiers. Deze gebruik je om je baby af te drogen, bij het boeren, onder het hoofdje in de wieg, en in de reiswieg. Dan zijn er 6 niet genoeg.
Ook zijn meerder waskussenhoezen handig om te hebben. Want baby’s plassen en poepen zomaar wanneer het kan. Ook zonder luier, als je de vieze luier net afgehaald heb.
En voedingsbeha’s: deze worden ook vies. Je gaat namelijk lekken. Ja, ook door de compressen heen. Ook als je geen borstvoeding geeft. De voedingsbeha’s zijn lekker zacht en rekbaar.

Ik hoop dat deze tips helpen om je kraamweek net wat relaxter te maken, zodat jij en je partner samen tijd hebben om je baby te leren kennen.

En als je meer tips hebt uit je eigen ervaring, hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *