Lifestyle

Stressvrij 2018 afsluiten

Het is al bijna het einde van 2018. De gezellige maanden met kaarsjes, warme chocolademelk, gluhwein, wafels, mmm… komen eraan! Naast dat ik het heerlijke maanden vind, kan het ook best wat stress opleveren. Want kado’s kopen, kersttruien zoeken, recepten bedenken, en misschien ook een jaar op je werk afronden? Zonde om de feestdagen en tijd met familie te laten overschaduwen door stress.

Natuurlijk blijven het drukke maanden met alle feestdagen, maar om deze stressvrij door te komen en ook mijn doelen niet te vergeten, plan ik een hoop.
Eerst open ik mijn google-agenda (maar je kan natuurlijk alle agenda’s doorlopen) op maandoverzicht. Daarin kijk ik of ik alles heb opgeschreven wat nog ergens in mijn hoofd dwarrelt. Zo heb ik op vrijdag een afspraak met vrienden en die stond er nog niet in. Ook is de oppasfrequentie van oma veranderd, dus dat heb ik ook meteen aangepast. Dus ik zorg dat alles erin staat, ook al “vergeet ik dat heus niet”.
Nu is je agenda compleet. En is het zo druk als je in gedachten had? Bij mij valt het best mee. En kerst valt gunstig, dus ik kan het hele weekend voorbereiden.

Vervolgens kijk ik na of ik al wat acties kan inzetten voor komende maanden. Zoals verjaardagskaartjes sturen. Als je dit online doet, kan je de verzenddatum inplannen, zodat je er maar een keer (per week, maand, jaar) naar hoeft te kijken. Ideaal! Ook kan je openstaande rekeningen inplannen.

Van zo’n compleet overzicht word ik meteen positief, en krijg zin om aan de slag te gaan. Daarom plan ik meteen wat tijd in om aan mijn doelen te besteden. Ik zet sport erin. Dit stond er nog niet automatisch in, want ik ben pas net begonnen. Door hier echt tijd voor te blokkeren, voorkom je dat je iets anders inplant. Ook heb ik tijd geblokkeerd om een avond zorgverzekeringen te vergelijken. Dit in verband met een grote droom waarvan ik hoop dat deze volgend jaar mag uitkomen.
Op deze manier kan je ook alles inplannen wat je nog te doen staat. Maak een lijst met alles wat je wilt doen en plan dat in. Dit hoeven niet alleen maar grote doelen te zijn. Het moet je vooral helpen om stressvrij de maanden door te komen. Wil je oefenen met soesjes maken? Plan een avond in. Scheelt weer stress op kerstochtend. Heb je een dagje Sinterklaas-winkelen zonder je kinderen nodig? Zoek op tijd een oppas.

Natuurlijk zullen er nog weekenden propvol zitten, hoe goed je ook plant. Maar dat weet je nu van te voren. En kan je aanpassingen doen. Soms zou ik echt niet weten wanneer ik boodschappen moet doen. Dan bestel ik een keer online.

Ervaar jij ook zo’n drukte in de laatste maanden van het jaar? Hoe ga jij daarmee om?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *