Doelen bereiken,  Lifestyle

Ook kleine doelen tellen mee!

Als ik een tijd geleden dacht aan het opstellen van doelen, dacht ik aan grootse meeslepende doelen, die je hele leven in een klap veranderen. En daar kon ik helemaal niks mee.

Ik werd er zo niet gemotiveerd door. Ik las over gezinnen die duizend euro per maand sparen, als nomaden met een gezin over de wereld reizen,  of 30 kilo afvielen in een jaar. Buiten dat ik sommige van die dromen ook niet wil, gaf het me soms het gevoel dat wat ik deed niet goed genoeg was. En ik kan me voorstellen dat dit herkenbaar is. Maar wat er in die verhalen mist, is natuurlijk het begin van het verhaal.

Alles begint klein, figuurlijk maar ook zeker letterlijk. En iets kleins dat langzaam groeit, kan uiteindelijk een groot effect hebben. Als je dan over 5 jaar terug kijkt, is dat kleine doel toch levensveranderend geweest.

Een (heel) klein realistisch doel is bijvoorbeeld het uitzoeken van je sokkenla. Je kijkt welke sokken versleten zijn, gooit deze weg, koopt nieuwe als dat nodig is. Of je komt tot de ontdekking dat er nog een heel nieuw pak achterin lag. Daar ben je een half uurtje mee bezig. Doel bereikt. Nu denk je, nou nou, super hoor, zo kom ik nooit verder in mijn leven. Maar als je dit doortrekt, scheelt het frustratie, want je hebt geen kapotte sokken aan bij het shoppen voor schoenen, of je hoeft ’s ochtends niet 3 paar aan te doen en weg te gooien voor je goede hebt. Het scheelt stress, want je weet dat je genoeg sokken hebt om een week door te komen. Het scheelt tijd, want je kan gemakkelijk dat paar vinden dat je nodig hebt. Uiteindelijk heb je dus minder negativiteit en meer tijd om aan andere dingen te besteden.

Daarnaast geeft het bereiken van een doel ook een blij gevoel, en dat wil je doorzetten. Dus na de sokkenla kan je je kledingkast doen. Vervolgens de zolder, enzovoort. Uiteindelijk is je hele huis op orde. En bedenk je eens hoeveel frustratie en tijd dat scheelt en wat een rust dat geeft. En dat is begonnen met de sokkenla.

Dan is geld een nog mooier voorbeeld. Stel dat je 1000 euro schuld hebt, dat je elke maand aflost met rente. Als je meer aflost, hoef je minder rente te betalen. Als je de rente die je bespaart bij het aflossen doet, kan je nog sneller aflossen, en betaal je nog minder rente, wat je bij het aflossen doet, en ga zo maar door. Totdat je kan gaan sparen. Alles wat je eerst afloste, kan je nu gaan sparen. En dit kan al met 1 euro extra beginnen!

Dus zet kleine prestaties niet neer als niks of nutteloos. Wees je je er juist heel goed bewust van en wees er blij mee. Zet ze neer als je je doelen voor de komende tijd bepaald en streep ze af! Zorg dat je in die positieve spiraal terecht komt, want uiteindelijk bereik je in kleine stappen ook grotere doelen en durf je ook meer aan te pakken.

Deze week heb ik een boek uit de bibliotheek uit, mijn spaardoel voor dit jaar bereikt, en tijd doorgebracht met vrienden en familie. Dit zijn kleine en grotere doelen, en ze zorgen er allemaal voor dat ik balans ervaar en me daarom helemaal happy voel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *