Uncategorized

Maak een jaarplanning voor 2019!

Het is over een maand 2019! En om dit een productief knaljaar te maken, ga ik een jaar vooruit plannen. Ik had voor het eerst over dit fenomeen gelezen op een Amerikaanse blog. Dat was een hele tijd geleden, en ik had meteen wat goede tips overgenomen, zoals alle verjaardagen in je agenda zetten voor het hele jaar. Hoe ik dit verder aanpak, deel ik graag, want het is echt heel handig. Het kost even tijd, maar daarna scheelt het echt! In tijd, geld en stress.
Wat je nodig hebt, is een agenda, internet, en eventuele informatieboekjes van het kinderdagverblijf, school, sport, vereniging.

Eerst kies je een methode die jou het fijnst lijkt. Gebruik je graag een ouderwetse papieren agenda, familieplanner, of juist een kalender-app? Ik gebruik zelf Google-agenda. Die heb ik ook gedeeld met mijn man, en hij ziet dus meteen afspraken die ik erin zit. En andersom kan hij het ook met mij delen (alleen heeft hij dit nog steeds niet ingesteld…) . Daarnaast vind ik een online agenda ook handiger, omdat je er herinneringen in kan zetten en gebeurtenissen kan laten terugkomen. Zoals het voorbeeld van de verjaardagen: elke verjaardag staat er nu in om elk jaar op dezelfde dag terug te komen. Dat hoef je dan dus maar één keer te doen.

Ok, dus je zit klaar met je blanco agenda voor een heel nieuw jaar. Ga nu eerst alle verjaardagen opschrijven. Inderdaad vanaf vandaag tot een heel jaar vooruit. En vergeet geen herhaling in te stellen. Dan kan je deze stap volgend jaar overslaan. Wat dan leuk is, is om heel attent kaartjes te sturen. Dit kan je namelijk ook online inplannen. Je maakt en koopt alle kaartjes al, en vervolgens geef je in een agenda aan wanneer je ze verstuurd wil hebben. Nice!
Zoek daarna op wanneer een feestdagen en andere vrije dagen zijn en noteer deze ook in je agenda.
Bedenk dan wat je met deze dagen wil doen. Wil je op koningsdag op een rommelmarkt staan? Zoek op of je je moet opgeven en wanneer dit kan. Noteer deze datum ook, zodat je je op tijd opgeeft. Wil je een lang weekend weg, zonder dat het vrije dagen kost, plan dit ook in.

Heb je al schoolgaande kinderen (deze stap is voor mij zelf nog niet van toepassing), noteer dan wanneer de schoolvakanties zijn. En bedenk wanneer jullie op zomervakantie willen gaan. Noteer deze datum, en vraag op tijd vrij op je werk (to-do).

Plan vervolgens in wanneer je een date-night gaat houden. Misschien niet zo spontaan, maar je hebt dan wel tijd om een oppas te zoeken, en het is ook gewoon belangrijk om even samen bij te tanken. Of misschien vind je het belangrijker om echt weekendjes rust in te plannen met het hele gezin. Of allebei.

Nu ziet je jaar er al lekker uit: je gaat op vakantie, hebt tijd samen en rust. En je ziet dat er echt nog behoorlijk wat tijd overblijft. Had je niet gedacht in een jaar waarin de tijd voorbij vliegt, he?
Dus nu gaan we door naar de praktischere zaken.
Kijk in de informatieboekjes van school of verenigingen. Wanneer zijn er extra dagen vrij buiten de vakantie en feestdagen? Moet je extra opvang regelen? Komt er een schoolreisje aan? Wordt er een knutselwerkje van de ouders verwacht? Als je er op tijd bij bent, scheelt het weer een hoop stress en geregel. Of misschien heb je zelf een wedstrijd van je sport. Neem nu de tijd om dit thuis af te stemmen.

Ok, we gaan verder. Kijk eens goed rond in huis, en bedenk wat er regelmatig terug komt. Denk aan het volgende: APK van je auto, CV-ketel, dakcontrole, tandartsafspraak, artsbezoek/controles. Als je je rekeningen niet automatisch betaald, kan je herinneringen voor betalingen inplannen.
Misschien heb je nog wel meer ideeën, zoals een schoonmaakschema oid, zet alles in je agenda!

Nu je dit allemaal ingepland heb, zie je dat je waarschijnlijk nog wel tijd hebt voor je doelen. Wat zeg ik: dit gaat je helpen met het bereiken van de doelen. Als je bijvoorbeeld meer wil sparen, kan je door deze planning, op zoek naar goede deals. Zo hebben wij vorig jaar een coupon gekocht en hebben we de auto een beurt en APK gegeven voor 30 Euro. Dit jaar waren we 100 Euro kwijt. Scheelt een hoop, toch! Of als je wilt gaan sporten, zie je nu wat een goede dag is waarop je niet steeds afzegt en je het vol gaat houden. Maar doelen plannen is een ander topic!

Ben jij ook zo’n planner of juist helemaal niet? Laat het me weten. Ook handige tips hoor ik graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *