Momlife,  Zwangerschap

Je huis op orde voor je bevalling

Stel je eens voor dat je huis helemaal op orde is, voordat je kindje geboren wordt. Alle schilderijtjes hangen op de juiste plek. De muren zijn geverfd. De schuur is op order. Alle kleding ligt schoon in de kast. De was loopt bij. Je kan makkelijk overal bij en weet ook daadwerkelijk wat er in je huis ligt. Yaassss, heerlijk. Ok, back to reality.

Voor mijn zoontje was geboren, moesten we de enige extra kamer vrijmaken en inrichten. Om extra ruimte te maken, gingen we ruimen. We hadden de berging en kledingkasten uitgeruimd en 5 zakken vol naar de stort gebracht. Het zorgt voor orde en rust en dat is wel zo lekker. Je huis wordt met een kind namelijk alleen maar voller, dus dan is het fijn als je fris begint.

Nu kan je dit natuurlijk allemaal in de laatste maand gaan doen, maar dat is gewoon niet zo relaxed. Daarom heb ik een schema gemaakt (voor jou maar ook zeker voor mezelf voor bij een tweede), waardoor je huis straks helemaal babyproof  is en je de nodige rust en ruimte geeft. De eerste drie maanden sla ik over en de laatste maand ben je klaar om ervan te genieten. Of de baby komt vroeg en dan moet je ook klaar zijn.
In het begin heb ik de wat zwaardere klussen gedaan, maar let altijd op dat je niet te zwaar tilt! Aan het eind heb ik de klussen gedaan in huis, waardoor je nesteldrang ook bevredigd wordt.


Note: ik geef geen schoonmaakrooster. Dat je af en toe de wc moet poetsen en stofzuigen, is wel bekend.

Week 14-18:
De schuur en/of garage en/of zolder uitruimen. Ik weet niet hoe jullie schuur eruit ziet, maar je weet misschien niet wat er in elke doos in elke stellingkast staat. Doe alles weg wat weg kan, en rij het meteen naar de milieustraat/kringloop/sloot (grapje).

Week 18-20:
Kijk naar de tuin: Nee, ga nu niet zelf een terras aanleggen. Denk er gewoon over na of je er lekker kan zitten, wat je nog nodig hebt. Heb je een parasol, lekkere tuinstoelen, schone kussens. En bedenk of je de vijver wilt dichtgooien of bedenk andere veilige opties. Je hebt nog ongeveer een jaar voor je kind gaat kruipen.

Week 21-23:
Yes we gaan naar binnen. En we beginnen bij de voorraadkast. Omdat de meesten die niet zo’n leuke plek vinden, en je er met 34 weken al helemaal geen zin meer in hebt. Voordat je alles uit de kast haalt, bedenk waar je wat wilt hebben en of je nog dozen of planken nodig hebt. Haal daarna alles leeg, maak de ruimte schoon en laat de kasten weer in, zoals je het wilt. Kijk natuurlijk ook even of er niks over de datum is.

Week 24-28:
Nu gaan we de keuken doen. Doe het rustig aan, kastje voor kastje. Haal een kastje helemaal leeg. Gooi weg wat kapot is of niet compleet waardoor deze het niet doet. En doneer wat je niet meer wilt hebben, of dubbel is. Denk aan borden met chipjes eruit, een blender waarvan het mesje kwijt is. Je weet wel waar ik het over heb (of ik ben de enige).
Maak de kastjes schoon voor je alles er weer in stopt. Op het einde doe je de koelkast, oven, afzuigkap en vaatwasser.

Week 29-33:
De studeerkamer/rommelhok/hobbykamer. Weet je, die kamer waarin al je mappen administratie staat, het wasrek, en boeken uit 1998? Die dus. Kijk na wat je aan papieren kan weggooien. Op internet staat veel informatie hoe lang je papieren moet bewaren. Meestal maximaal 5 jaar, behalve aktes, die je voor altijd moet bewaren.
Zoek ook je boeken uit, en doneer degene die je niet meer wilt lezen. En bekijk welke je was vergeten, maar wel graag wil lezen!
Misschien is dit ook wel dezelfde kamer als de toekomstige babykamer. Die kan je deze periode ook gaan inrichten. Als je een hele kamer leeg moet ruimen, zonder dat je een extra kamer over hebt, is er natuurlijk wat meer tijd voor nodig. Ga dan echt goed ruimen. En wat je niet kwijt wil, past nu wel in de schuur of voorraadkast, die je eerder al helemaal had opgeruimd en ingericht (zie je, hier is over nagedacht).

Week 34:
Nu gaan we naar de badkamer. Zorg ervoor dat je douchegordijn schoon is en lekkende kranen zijn gerepareerd. Kijk wat er nog aan vervanging toe is. En tip: koop een antislipmat voor in de douche of bad. Het is heel fijn om te douchen met je kindje, maar in het begin ook spannend en zo’n antislipmat geeft toch wat meer veiligheid.

Week 35: Zet dat babyproof-en door. Maar je stopcontacten kindveilig. Een traphekje hoeft nog niet. Je kindje kan voorlopig nog niet lopen, en zo’n hekje zit alleen maar in de weg.

Week 36:
Dan doen we de slaapkamer. Misschien wordt je kindje hier wel geboren! Ik elk geval ga je de eerste week na je bevalling hier veel tijd doorbrengen. Daarom wil je hier een rustige, schone omgeving van maken. Haal overbodige spulletjes, zoals fotolijstjes, van de nachtkastjes af. Dan heb je daar plek voor flesjes, een kolf, doeken, nachtlampje, wekker, pen en papier en alles wat je nog nodig hebt.

Oke we zijn bijna bij het eind, en je zwangerschap ook. Wat nog fijn is om gedaan te hebben, maar dit kan ook tussen door: De gordijnen wassen en zorgen dat de was bijloopt. Vraag als je helemaal klaar bent met ruimen hulp voor een grote schoonmaak. Nu alles goed uitgeruimd is, zal dit ook veel sneller gaan.

Je ziet dat ik bij voor meeste ruimtes een aantal weken heb ingepland. Dan kan je het op je gemak doen en er goed over nadenken en samen overleggen. Dan hoef je het volgend jaar niet nog eens te doen. Wel zo fijn.

Ik hoop dat het je rust geeft als je huis helemaal op orde is en je je helemaal kan overgeven aan je verlof.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *