Lifestyle

Hoe ik mijn was bijhoud

De was…  ik vind het vreselijk. Het stopt nooit, noooooit, en net als je denkt dat je de laatste gedaan hebt, blijk je iets vergeten te zijn. En de volgende ochtend liggen er weer drie handdoeken, een romper, slab en vieze kleren in. Maar ik vind het toch wel belangrijk dat we er alledrie schoon bijlopen, dus daar ga je dan maar weer, he.
Nu vind ik het wassen zelf niet zo erg, want we hebben een wasmachine. Alleen die strijk!!! Nee, niet mijn hobby.
Dus ik probeer daar nu zo min mogelijk tijd aan te besteden.

Na mijn kraamweek (over de periode daarvoor heb ik het liever niet wat betreft de was) was ik zo onder de indruk van de kraamhulp dat ik probeerde het huis net zo schoon te houden. Inclusief opgevouwen onderbroeken en gestreken rompers. Dat kostte behoorlijk wat tijd, en die tijd heb ik eigenlijk niet, of besteed ik liever aan wat anders.
Zo ben ik het minste tijd kwijt aan de was en strijk:

Waar ik regelmatig tegenaan liep, was dat ik alleen ’s avonds een was erin kon doen, die net voor het slapen kon ophangen. Zo ontstaan er enorme bergen vuile was. Nu gebruik ik de timer op de wasmachine. Ik stop de was er voor het slapen in en zet de timer. Dit is vooral handig voor een parttime dag. Dan heb je in om 8 uur ’s ochtends in elk geval al een was in de droger zitten.
Als je geen timer hebt, kan je ook de was er vast instoppen voor je gaat slapen, zodat je die alleen nog hoeft aan te zetten als het uitkomt.

Ik draai ook halve wasjes. Ja, dat is niet zuinig en niet milieu-vriendelijk. Maar het helpt wel. Als ik nieuwe kleren heb, die ik eerst gewassen wil hebben, of een paar stuks die een apart programma nodig hebben, ga ik niet wachten tot ik daar een volle trommel voor nodig heb. Ik gebruik dan wel weer een heel kort programma van 20 minuten voor die schone nieuwe kleding.

Ik schrap: het volgende hoef je echt niet te strijken: beddengoed, rompers, onderbroeken, keukendoeken, handdoeken. En sokken niet, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand dat doet?? En onderbroeken hoeven ook echt niet gevouwen. Tenzij je daar echt een kick van krijgt, maar dan kan ik me voorstellen dat je strijken dan sowieso niet zo erg vind. En ja, ik deed dat wel. Mooie stapels maken voor in de la. Die niemand zag, en waar niemand om gaf. Dus dat doen we dan maar niet meer. Ja rompers vouw ik wel, maar die zijn zo groot, anders past er niets anders. Pyama’s strijk ik ook niet meer. Eigenlijk alles wat niemand ziet, wordt overgeslagen.

Ik gebruik stoom en een waterspuit. Dan gaat het strijken echt sneller. Een dikke broek of blouse een beetje vochtig maken, en het gaat veel makkelijker. Voor het vullen van de strijkijzer kan je trouwens het water uit de condensdroger gebruiker. Hier zit geen kalk meer in. Eigenlijk is dit een soort strijkwater dat je ook kan kopen, maar dan gratis. Fijn!

Als jij nog tips hebt, hoor ik het heel graag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *