Geld

Een jaarbudget maken, en waarom zou je?

Sinds ik zo’n twee jaar geleden eens goed ging zitten om alle in en uitgaven per maand op een rij te zetten, vind ik het veel leuker om te sparen en besparen. Mijn maandbudget (die ik hier beschrijf) helpt zeker, maar dit jaar bedacht ik: dat kan nog beter. Vooral omdat er kosten zijn die maar eens per jaar komen, en dan vaak toch een beetje onverwacht. Of inkomsten die eens per drie maanden komen en op de grote hoop verdwijnen. Zonde, want als je een spaardoel hebt, kunnen zulke dingen hier een verschil in maken.
Daarom heb ik een jaarbudget gemaakt! En dat is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Of als ik dacht, toen ik er aan begon.

Eerst zal ik uitleggen hoe je een jaarbudget opstelt. Daarna zeg ik wat je ermee opschiet.

Ok, here we go. Je begint met het opstellen van een maandbudget: je moet eerst weten wat er elke maand inkomt en uitgaat. Pak je bankieren-app erbij en kijk naar de afschriften van de laatste drie maanden. Dan stel je eerst je maandbudget op met vaste inkomsten en uitgaven (lees hier welke categorien ik gebruik om het overzichtelijker te maken).
Nu ben je al een heel eind! Want nu kan je dit opzetten naar een jaar. Je salaris komt elke maand terug. Deze doe je x12. Net als kinderopvangtoeslag.
Maar sommige bedragen komen een keer per kwartaal, zoals de kinderbijslag. Dit bedrag doe je x4. Sommige inkomsten “vergeet” je misschien, bijvoorbeeld als je een keer per jaar je hypotheekrenteaftrek krijgt, of als je dit jaar een gift krijgt.

Voor uitgaven geldt hetzelfde. Wat elke maand terugkomt, zoals huur/hypotheek, boodschappen, gaat x12. Sommige uitgaven komen maar eens per jaar, zoals cv onderhoud, APK, sommige verzekeringen. Je kan ook alvast bedenken wat je wilt reserveren voor verjaardagen of feestdagen, en de vakantie.

Nu heb je dus een overzicht wat er elk jaar inkomt en wat eruit gaat.

Maar wat heb je hier nu aan? BESPAREN, dat heb je eraan.
Ten eerste kan je korting krijgen als je verzekeringen vooraf betaald. Ik had hier weleens over gehoord, maar nooit wat mee gedaan. Dit jaar wel! We betaalden de levensverzekering voor het huis elke maand. Maar nu zag ik dat we dit bedrag ook in een kunnen betalen. Hierdoor kregen we 5% korting.
Dit geldt ook voor zorgverzekeringen: daar kan je zo’n 2% korting krijgen als je een jaar vooruit betaald. Nu doen we dat dit jaar nog niet, maar het scheelt toch als je dat wel doet. En nu denk je misschien dat dit zulke kleine bedragen zijn, als je het vergelijkt met de rente op je spaarrekening, krijg je zo’n rente niet.
Je moet dan natuurlijk wel het geld elke maand apart leggen, want dit blijft een vaste last.

Ook weet je nu welke kosten eraan gaat komen. Daarom kan je leuke acties in de gaten houden. Zo konden wij via groupon onze auto een beurt plus APK geven voor 30Euro!

Daarnaast heb je nu beter inzicht om te bepalen wat een realistisch doel is. Als je doel is, om 50.000 euro te sparen in een jaar, maar je houdt 10.000 euro over voor ‘leuke dingen’, is dat wellicht niet realistisch. Wel realistisch zou dan zijn om 5.000 euro te sparen. Op deze manier heb je toch wat speling, en voel je je gemotiveerd om je doel te halen.

Hopelijk kan jij ook je voordeel doen met deze tips. Ik vind het in elk geval heel motiverend om met zo’n overzicht bezig te zijn. Hoe stel jij je spaardoel en zorg jij ervoor dat je dit bereikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *